Nattvärden

Nu har vi i ett par veckor provat att dela kvälls dosen av insulin. Innan gav vi 3 eller 3,5 enheter när han skulle äta kvällsmat. Vad vi ändrade var att ta mellan 1,5 och 2,5 innan kvällsmaten beroende på värdet in. Sedan efter ca 50 minuter så tar vi resterande. Då väger vi in vad han ätit och ger insulin.
Fördelarna är: enklare att få ner ett värde som är högt innan kvällsmaten. Om han vill ha mer mat än normalt kan man väga upp det efteråt. Eller om han inte orkar äta upp så kan man minska. På dagarna är det ju enklare då det kommer mål senare, man kan fylla på insulin eller ge mer mat. Men när natten kommer så måste man träffa rätt för att få en bättre natt. För att förklara skillnaden på ett mer synligt sätt så är röd kurva delad dos. Blå linje är en dos.

Så vad vi märker är att om han tex. har 7 mmol innan kvällsmat och jag ger 2 enheter. Sedan äter han två smörgåsar och dricker mjölk. Så brukar han gå upp 1-2 mmol efter 50 min. Och då kan vi ta 1 eller 1,5 enheter till och få honom att landa på en mjukare kurva.
Sedan vi började med detta upplever jag att han har fått mycket jämnare värden under kvällen och natten. Vi hade problemet att han gick ner vid 21 och sedan rusade upp vid 23. Nu känns det som vi har en jämnare och stabilare kurva från kvällsmat till morgon. Något som i sin tur ger mer normala nätter för oss.

Sedan efter ett par veckor med detta sätt ökade vi även lantus dosen en halv enhet, för att vi kände att hela dygnet hade han lite högre värden än han behövde. Än så länge känns detta som ett vinnande koncept. Får se om det håller sig.

4 tankar kring ”Nattvärden

  1. Inatt höll sig värdena jättefint oxå. Vaknade med bra värden. Kul att det funkar för oss när vi har honom oxå.

Kommentarer inaktiverade.