Positiva Tider

Ett tag sedan man skrev något, vi har haft mycket på schemat. Påskhelgen bestod dock av ren och skär avkoppling. Vi grillade en hel del samt njöt av sol och vänner.

Igår var vi på Läkarbesök. Maximilians HBA1c hade inte ändrats något nämnvärt. det låg på 58. Mål värde diabetesteamet siktar på är under 52, men under 57 är ok värde. Dock så sa läkaren att Maximilians höga värde inte var riktigt rättvist för senaste två veckorna såg väldigt bra ut. Och det stämmer bra. Under Mars månad slet vi med hoppiga värden och instabila nätter. Men nu i April har ”solen” börjat synas mellan molnen. Värdena har varit relativt stabila, kurvan över dagarna relativt jämn. Framförallt så har vi fått ordning på nätterna lite mer. Genom en strikt kvälls kost och delad dos så inser vi att vi kommer långt.
Läkaren var nöjd med doserna, han såg inget behov att ändra. Vi har ju själva valt att gå upp 0,5 i Lantus och justera morgondosen med 0,5 extra. Samt kvällsdosen med 0,5. Så vi har själva balanserat in doserna efter vad vi såg inte stämde.

Det känns som man kommit långt från augusti, dock har vi långt att vandra. Men känslan av att vi kan se trenderna att han går upp och ner vissa tider, baserat på det ändra doserna själva. Något som vi inser är att en justering av dos måste gå långsamt. Man kan inte räkna med svar på ett par dagar, utan svaret om du träffat rätt släpar ett par veckor. Efteråt analysera trenden och kan se om du har gjort rätt beslut.

Vi har även gått in på en mer aggressiv insulin hantering. När vi på kvällen har ett värde som är osäkert, kommer han gå upp eller inte. Skall vi ta ytterligare 1 eller 1,5 enhet. Då har vi mer och mer valt den högre dosen. Vi har insett att det är enklare att hantera ett lågt värde än högt. Ett lågt kan justeras med enkla och många metoder. Ett högt måste man ta en spruta. Att ta en spruta kl 22 när han sover är ingen höjdare. Eller ta en spruta kl 13 när han har ätit lunch och skall springa är inte lätt. Då väntar man lite och så sticker han högt. Vilket gör att man får slita en två måltider senare för att hitta stabiliteten. Vi känner att det är enklare att hantera lågt värde så länge som Maximilian själv känner av dom, vilket han fortfarande gör. Frågan är om det kommer fortsätta så eller försvinna. Vad jag förstått så är det svårare att känna låga värden när man har full kontroll på värdena mellan 4 och 7. Då kan ett 2-3 värde vara svårare att känna. Maximilian som kan vara uppe på 12 ibland känner av lågt värde på 3,5.
Allt som allt så känner vi oss just nu trygga med värden och insulindoserna. Vi har till och med fått sova ett par hela nätter. Något vi diabetes föräldrar kan stoltsera med när det händer 😀