Två veckor med CGM

Nu har vi testat cgm i snart två veckor. För er som inte är lika insatta kan jag berätta att cgm står för kontinuerlig glykosmätning. Detta är en liten sändare man sticker in i magen som mäter blodsockret konstant i underhudsfettet, som sedan trådlöst lämnar över till pumpen ett medelvärde från de senaste fem minuterna.
Maximilian är lite skeptisk även om han gladeligen visar upp kurvor och talar om vad han har för värde. Mest jobbigt är det att sätta sensorn, han tycker även att den vanliga insulinknappen är så jobbig att sätta nuförtiden, så vi försöker sätta om den på natten så han inte skall behöva spänna sig så. Men sändaren måste vi tyvärr sätta på dagen. Det vi gör nu, är att vi sätter först emla för att han inte skall behöva vara lika nervös. Han har sagt att han kan känna av den lilla smala tråden som sitter in i underhudsfettet om de har lite mer fysiska lekar på skolan.

Bortser vi från att han tycker det är jobbigt att sätta dessa, så tror jag att jag kan tala för både mig och Fredrik att vi älskar detta hjälpmedel. Bara på en vecka har vi haft stabilare värde än vi haft på flera månader. Fördelen är att vi hinner gasa och bromsa lite mer. När displayen visar två pilar upp och ett värde på säg 9 så vet vi att vi måste justera med att ge extra insulin, visar den en eller två pilar ner och ett lågt värde måste vi fylla på med lite mat. Vi jobbar bort de där jobbiga rekylerna vi får när han hamnar lågt eller det svåra att få ner honom när han hamnat för högt. Nätterna skall vi inte prata om, det är så smidigt att flera gånger på kvällskvisten kika på pumpdisplayen och veta hur vi skall agera, samt att följa grafen för den senaste timmen eller de senaste tre, som ger oss en bra riktlinje.
Det går även att ställa in larm så pumpen i vårt fall talar om när han går under 4,4 mmol och över 12,9 mmol. Att vi har valt att inte ha lägre övre gräns är att när en diabetiker äter så kommer de sannolikt att gå upp mot tolv mmol även om det vänder där, men just för att slippa ha för mycket pipande från pumpen har vi gjort så. Detta är ju väldigt individuellt och ju bättre man är på att mäta måltidsdoserna desto mer snävt spann kan man ha.

Hur skolan känner är jag lite osäker på, men är helt övertygad att när de känner sig mer bekväma att de kommer att uppskatta den lika mycket som vi. De har ju lättare att veta hur de skall göra inför raster och även att enkelt se när han kommer in från rast om han kommer att orka hela lektionen. Det svåra är att få dem att sätta den rutinen.

Nu händer det ju fortfarande att vi gör bort oss och räknar för lite insulin till måltiden, men nu märker vi innan han ligger på 17 att det går fort fel, och då kan vi bromsa med extra insulin. Jag hoppas innerligt att vi skall få fortsätta med detta fantastiska hjälpmedel.

 

2 tankar kring ”Två veckor med CGM

  1. Även jag tyckte det var smidigare att Maximilian har CGM mätaren.
    Maximilian är helt otroligt duktig på att justera o knappa in på pumpen, både mätning o dosering.
    Kram

  2. Javisst är CGM himmelriket. Den jag har haft heter Dexcom Seven (för sju dagars användning)mne jag hallar den för Heaven för friheten är SÅ mycket större!
    / Josefin Palmén

Kommentarer inaktiverade.