Sport o värden

fotboll_springerDet är ju alltid en utmaning med aktivitet och diabetes. Jag har nu under snart tre år jobbat med att hitta nyckeln till hur man hanterar dosering innan, under och efter Maximilian har haft en aktivitet. Men det är otroligt vad svårt det är.
Jag hörde från en annan mamma med dotter som spelade innebandy, att dom alltid körde med vanlig saft istället för vatten under träning. I början provade jag det, med då rusade han hejdlöst. Förra året sänkte jag mat dosen rejält innan träning. Men då rusade han rejält. I vinter har jag kört näst intill normala doser till maten före träning. De senaste månaderna har han varit låg på nästan alla träningar. I något fall åt han 10 dextrosol under en timme..

Nu när vi kört de senaste gångerna, så har jag minskat måltidsdosen från 1,5 till 1,3 enheter. Sedan har jag haft riktig saft med till aktiviteten. Jag börjar förstå hur detta kan vara den bästa varianten. Håll så normalt som möjligt och putt på med snabb energi när det är dax.
Det som är underligt är just hur han reagerar beroende på aktivitet. Träning vs Match är helt olika. Troligen är adrenalinet en stor faktor och spökar till det rejält.

För att summera. Det går inte att förbereda på ett bra sätt, för det varierar något vansinningt. Det man kan göra är att ta med bra energi som man pumpar på längs vägen. Det positiva är att man har CGMen, så det går enkelt att parera när det svänger. Den sänder ju 10m utan problem, så vi kan ha den vid sidlinjen och kolla aktiviteten. Troligen så blir det bättre när han blir lite större stabilare i sin kost, får vi hoppas.