Läkarbesök

Idag hade vi en träff med en ny läkare då den vi haft från början blivit forskningsledare och endast kommer ha mottagning en dag i veckan. Det blev nu en manlig läkare, men det kändes bra. Vi hade bokat en dubbeltid för att först gå igenom Maximilians insulindoser vs hans mat, och ta hbA1c prov, vägning och mätning och sedan en extra timme för våra föräldrar att få fråga lite av deras frågor och få svar på sådant de inte känner att de har koll på.

Maximilian blev som vanligt blyg när det är en ny person men gjorde det han skulle. Vi fick förslaget att vi skall sänka hans morgon dos av lantusen till 4 istället alltså en halv enhet ner. Anledningen är att han har alldeles för många låga värden och de ger i sin tur en rekyl till de höga värdena. Han menade att om vi får bort de låga så slipper vi även många höga. En diabetiker strävar ju alltid efter att slippa de låga värden som ger känningar, samtidigt som de inte vill bli för höga för inget av värderna mår de bra av. Maximilian har två olika insulinsorter och den ena heter Lantus och är ett långtidsverkande insulin som ligger i botten och håller i ca 24-26h och sedan ett som heter Novarapid och är ett måltidsinsulin som tas i olika mängde till varje måltid så han tar 6 sprutor om dagen och har en ungefärlig dos på 15 enheter per dag.

Maximilian brukar beskriva det som att han är yr och känner sig trött och mår konstigt när han är låg. När han sedan blir hög så blir han svår att prata med för han flamsar för mycket och kan bli väldigt bufflig.