TLV vilken soppa?

Ni som är inblandade i diabetes livet vet ju vad detta handlar om, för er andra. TLV  är ju statliga verket som bestämmer vad som skall  betalas centralt och vad som skall ligga på landstingen. I denna månad gick dom ut med att Pumpar för diabetes skall inte bekostas av staten (TLV), utan skall bekostas av landstingen. Detta som i sin tur innebär att varje landsting får göra upp sin budget och bestämma själv vem som är lämpad. TLV hävdar att detta skall inte påverka något för patienterna. Men Landstingen har inte detta klart, vem säger att dom prioriterar en pump när det är nedskärning. Ett barn i ett landsting med dålig ekonomi får ej pump, men ett barn i ett landsting med bra ekonomi får pump? eller så får man bekosta det själv? Nej det kommer inte hända säger TLV??

JA… ELLER HUR, DET KOMMER INTE HÄNDA!

Pump som ger många många barn ett drägligare liv, där du kan ta bort minst 20 stick ner till 1, där du kan få jämnare värde i ditt blodsocker och minska risken för följd-sjukdomar. Du behöver inte väcka ett barn kl 0200 på natten för att ge en extra spruta. Du bara klickar en gång på en knapp.

Frågan är om besparingen som TLV beräknar, kommer löna sig om följd-sjukdomarna ökar? Det behövs bara några få procent med följd-sjukdomar för att den beräkningen skall spricka.

Denna läkare skriver det enkelt, och på samma sätt jag känner: Ragnar Hanås

Vi får väl se vad som händer, innan har jag bara haft positiva erfarenheter om vad svensk diabetes vård levererar till patienter, jag hoppas innerligt att detta inte är början på slutet av det…