Barnen motiverar varandra

Vi träffade Maximilians nya kompis Hugo igår som även han har diabetes. Hugo har ju insulinpump och Maximilian insulinpennor. Hugos mamma berättade att han sagt att han ville kanske använda penna istället för pump och vi hoppas på att Maximilian skall se att det inte är så farligt med pump som han tror.
De hade bytt pumpnål på morgonen tyvärr, men Fredrik och Maximilian blev lovade att få komma och titta på onsdag när de byter nål igen.
Vi vill att Maximilian skall släppa sin rädsla och att han skall få se att det inte behöver vara någon smärta med nålbyte.

Det är ju inte lätt för en 6åring att inse att ett nålbyte var tredje dag mot de 24 nålstick som vi är uppe i nu på tre dagar, är lite skönare. Han ser bara att det kommer smärta så mycket vid pumpnål bytet.
Anledningen att vi är uppe i 24 stick är att vi fått dela upp Lantussprutan (hans långtids insulin som vi normalt bara gett på morgonen) i en stor dos på morgonen och en mindre på kvällen. Detta gör vi för att vi har lite problem med att få ner värdet på nätterna igen. De stiger väldigt mycket under senkvällen/ natten. Vi har provat detta i tre dagar nu och fått ner honom till åtminstone 6-8mmol i första värde.

Maximilian tar novarapid sprutan innan födelsedagsfrukosten

Jag blev även inspirerad att baka bullar efter varit hemma hos dem igår för de hade bakat bullar med sötningsmedel och de var så goa. Maximilian åt två inte jätte stora bullar och låg på 3,9 innan i och med att han låg lite pressat så gav vi ingen insulin till bullarna och han steg inte nämnvärt på en timme tills vi åt mellanmål vilket var lite häftigt. En vanlig bulle brukar skjuta honom i höjden annars.

2 reaktioner på ”Barnen motiverar varandra

  1. Hej!
    Ja det är häftigt hur barn kan påverka varandra! Fiona se ruskigt rädd för pumpen först men vi tränade med att sätta emlakrän utan att sätta nålen. Fiona fick sedan nya i skinnet och känna att ingenting kändes. Sedan funkade det faktiskt väldigt bra.

  2. Vi kan alltid hoppas att det funkar för oss oxå. Vi har så tokiga nattvärden och kan lova att hbA1c gått upp så en pump hade varit underbart.

Kommentarer inaktiverade.