Skolan och diabetes

Nu har jag varit med två dagar i skolan och jag har redan myror i kroppen. Jag håller mig ju helt utanför  och hjälper bara till vid blodsockermätning samt stämma av insulin med mat. Det blir lite segt helt klart, men det är en trygghet för skolan. Jag lämnade lite mer idag men kom till varje mål. Vid lunch så var det soppa och Maximilian får pasta till. Jag funderade lite men valde att sänka dosen och fick ju sedan förklara för fröknarna. De säger ja, men änså länge är det bara siffror för dem och visst låter det logiskt för dem när jag förklarar att soppan bara rinner rätt igenom den kommer inte stanna kvar och bli bearbetad utan insulinet hade jobbat utan något motstånd tillslut. MEN att ta det beslutet själva är de ju inte så nära ännu. Vi kommer nog att jobba mer med individuella doser efter mat i höst. Vi är ju lite bortskämda från dagis där de själva förstod att sänka, kanske inte alltid utan att fråga oss men de hade förstått.
Jag inser hur långt vi har vandrat jag och Fredrik. Resan har varit lång men vi har verkligen blivit duktigare. Det roliga vid lunchen var att han hämtade två ggr och drack ett stort mjölkglas och jag blev lite osäker på om min sänkning av insulin skulle skjuta upp honom i höga sockervärden.
Fröknarna har följt dagis initiativ att ta ett prov två timmar efter maten och idag var han på 4,1 mmol, de blev lite osäkra men Maximilian sa lugnt att han mådde bra och han säger till om det ändras. Kloka som de är så lyssnade de på honom och trots en stund kvar till mellanmål så avvaktade de. Hade inte Maximilian varit så duktig på att känna sina låga värden hade det inte varit lika lätt men han är verkligen super duktig på det. När jag kom till mellanmålet så hade han fina 4,7 mmol. Överhuvudtaget en bra dag idag, ett lågt värde på förmiddagen men det hade att göra med att han åt dåligt till frukost. Fredrik lämnade ut den lapp vi hade på dagis som talar om vad de skall göra vid låga och höga värden och beroende på hur långt det är kvar till måltid och den följer de slaviskt. Det märks att de inte kommit så långt i att resonera själva om mat vs insulin, men mallen funkar super så det känns ganska tryggt för både oss och dem. Inlärningsförmågan är olika stor hos dem, men märker en nyfikenhet och det kommer leda till något bra.

En annan sak jag slås av är att med 26 barn varav 16 är killar på 3 pedagoger där de jobbar i skift, det är ett tufft arbete. De äter med barnen så ingen lugn och ro plus att de får gå iväg själva o ta en kaffe om de hinner på förmiddagen. Det är högt tempo och högt ljud hela dagarna. Jag hade varit död och allt annat än pedagogisk… All cred till de som orkar och vill jobba med det, sedan kan jag tycka att det är galet stora klasser. Det blir så stökigt och det är inte bra vare sig för lärare eller elever. Lägg dessutom till ett diabetsbarn på det som i sig innebär mycket ansvar.

4 reaktioner på ”Skolan och diabetes

 1. Du ska se att det blir lika bra i skolan som på dagis. Fröknarna är jätteduktiga, de har ju inte har haft diabetesbarn, någon av dem innan Maximilian kom till dem.
  När jag var med tyckte jag att skolområdet var lite för stort,för att ha koll på alla barnen nu i början ialla fall.
  Det blir mkt bättre också efter att de varit på östra för genomgång med diabssk o läk.
  Då vet de ju vad de ska fråga om.
  Maximilian är också jätteduktig med sin diabetes för sin ålder. kram

 2. Hoppas att det har gått fortsatt bra med inskolningen. De dagar som ni är med i skolan har ni ansökt om föräldrapeng, tillfällig föräldrapeng eller tagit semester den tiden? Hälsningar, Linda

  1. Hej,

   Då jag har läst att det är strul att få VAB vid inskolning har jag tagit semester och komp. Känns störande men så är det.. Funderade på att be läkaren skriva ett intyg och sedan sjukskrivning eller vad det blir, men orkade inte bråka nu.

   1. Ringde kuratorn på Östra och hon berättade att man får inte tillfällig föräldrapenning för inskolning. Då det verkar som att vissa fått detta beviljat så sa hon att det beror nog bara på vilken handläggare man fått och hur bra dom kan sina egna regler :(
    Känns inte som hela värden dena gång då det totalt rör sig om 2.5 dag. Men jag tycker att det känns så fel. För dom som behövt vara med i skolan 2-3 veckor så blir det ju ganska så kännbart. Och man vill kanske inte slösa med semester.
    Vi tar nog föräldradagar för denna tiden.
    /Linda

Kommentarer inaktiverade.