Rädslan för magsjuka

Den där risken att få magsjuka.. Den finns där. Men hur stor risk är det, hur försiktig skall man vara? Om man nu inte är försiktig och tar den där chansningen, sedan hamnar i en magsjuke sväng. Hur jobbigt är det att veta att man kunde hindrat det?
En flicka spydde i skol matsalen idag när hamn var där. Fröken ringde omedelbart till oss och berättade, då vi varit tydliga med hur jobbigt det kan bli. Det var inte en flicka i klassen, men dock så fick en tjej gå hem tidigare för att hon inte mådde bra som går i hans klass.

20111006-225240.jpg
Nu står man där, chansa eller inte? Är magsjuka på g? Är det bara en tillfällighet? Vem vet.
Vårat beslut blev att jag tar med Maximilian till jobbet, jobbar halvdag och ser var vi landar.

Hur gör ni?

9 reaktioner på ”Rädslan för magsjuka

 1. Jag är också orolig för risken att barnen blir magsjuka och jag tror att jag i det läget hade hållit vår diabetessjuka storebror hemma ett par dagar för att se hur det utvecklar sig. Vi är rätt nya på det här, storebror fick sin diagnos för bara tre månader sedan, så vi har fortfarande stora utmaningar med att få vardagen att gå ihop som det är. Jag tycker du gör rätt som håller honom hemma. Risken är annars att han blir allvarligt sjuk och hamnar på sjukhus och det vill man gärna undvika.

 2. Faktum är att jag hade låtit grabbarna gå i det här läget. Magsjuka smittar inte innan det brutit ut, så flickan i klassen är ”ingen fara”. Det smittsamma finns i själva kräket- så har man ännu inte kräkts så… Och det här kommer från jordens största kräkfobiker, men just därför har jag läst på extremt mycket om just magsjuka!
  Vad det gäller matsalen kan det ju smittat om han stod inom ”skvättavstånd”, men inte annars.

  Men visst är magsjukesäsongen en ren pina som jag HATAR över allt annat.

 3. Hej!

  I Vårdguidens råd står det bland annat: Vinterkräksjukan sprids genom direkt eller indirekt kontakt med smittade personer. Så jag håller inte med Tove även om jag önskar innerligt att hon har rätt!

  Läs gärna mer i mitt blogginlägg: http://www.suchomel.se/hem/2011-05-06.html

  Sedan Linn började skolan har vi valt att låta henne gå om det bara är ett enstaka fall men att hon får stanna hemma om flera insjuknar…

  Anna

 4. Vi håller Fiona hemma om vi vet att magsjuka finns. Fiona fick magsjuka innan sommaren i nära anslutning till att hon debuterade. Den gången blev hon så dålig att vi var tvungna att läggas in.

 5. http://www.1177.se/Vastra-Gotaland/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Magsjuka—diarre-och-krakningar/

  Här står det att det smittar via avföring, kräkning eller smittad mat. Vilket innebär att någon som ännu inte insjuknat inte kan smitta.

  Efterom Sigge blivit inlagd vid varenda magsjuka är vi extremt noga. Men samtidigt, ska de stanna hemma varenda någon kräks på dagis blir de hemma hela halvåret. Om det inte är ett faktiskt utbrott på just VÅR avdelning, då är de självklart hemma tills vi vet med säkerhet att det är över.

 6. jag hör till den gruppen som har fobi för magsjuka, hatar det över allt annat på jorden! men om inte magsjuka smittar förrän man har kommit i kontakt med kräks etc, hur kan det då smitta barn på dagis? tänker så här, barn A få magsjuka på natten, stannar hemma i 3 dagar, på dag 2 börjar barn B kräkas på kvällen, hur är då detta möjligt? vem smittar dessa barn då om det inte smittar före det bryter ut??

 7. Om jag inte har fattat det hela fel så smittar virus betingad magsjuka via luften och bakteriell via kontakt, mao vinterkräksjukan smittar via utandningsluften, det var det sättet jag blev smittad och sängliggande 36tim. Vill aldrig ha det igen det värsta jag varit med om.

 8. Hej! Jag går sjuksköterska på och vi har läst mycket om smittospridning.
  Magsjuka eller vinterkräksjuka smittar lite olika. Vinterkräksjuka smittar innan det brutit ut. Låt oss säga att jag har fått viruset i mig men inte kräkts ännu, jag går på toaletten och då jag torkar mig kanske jag får bakterier på handen. Jag tar på kranen för att sätta på vattnet, tvättar händerna och stänger av kranen. Bakterierna fastnar då åter på mina händer eftersom jag satte på kranen förut. Jag tar i dörrhandtaget och nästa person som går till toaletten får bakterier på handen. Vinterkräksjukabakterierna MÅSTE hamna i munnen för att man själv ska bli smittad! Den måste ha ett ingånghål, du blir inte smittad bara av att ha bakterierna på händerna. Men äter du en smörgås utan att ha tvättat händerna blir du garanterat smittad. Nackdelen med vinterkräksjuka är att det inte räcker mer att tvätta händerna. Du måste handsprita efteråt. Bakterier har olika skyddande lager beroende på den resistens och därför behövs både tvål och sprit. Vinterkräksjuka sprids inte via luft (bakterierna måste in i munnen!) men om du står bredvid någon som kräks och då andas in mikroskopiska droppar kan du bli smittad. Men du kan vara i samma rum som en med magsjuka utan att bli smittad men undvik att ta på saker som denne rört!

 9. Hej!

  Vill bara kommentera att magsjuka är ett generellt begrepp som innefattar olika typer av virus. Men till 90% så är det just vinterkräksjukan eller calici/norovirus som kallas magsjuka. Det är alltså samma sak. Och för att vara lite besserwissrig så vill jag bara svara på Jonnas inlägg att det handlar om ett virus och inte bakterier när man pratar vinterkräksjuka.

Kommentarer inaktiverade.