Knappen

Vi sätter en såkallad knapp på Maximilians mage och därifrån går en slang till insulinpumpen. Jag börjar undra efter att läst och pratat med andra diabetes föräldrar om inte det är så att efter två dagar med knappen så blir den trögare. Båda gångerna har han dag tre med knappen krävt mer insulin och haft högre bs, för att natten då vi bytt ligga väldigt lågt i sockret. Båda gångerna har även den lilla plastslangen i magen haft en liten knyck på sig.
Vi har haft ganska svårt att se någon trend på nätterna så vi har bestämt att köra exakt samma kvällsmat varje kväll denna vecka. Därefter får vi se om det blir någon ordning.

4 reaktioner på ”Knappen

 1. Min dotter har också insulinpump. Tredje dygnet kan hon också visa tendenser på högre blodsocker. Insulinet klarar sig ju inte lika bra utanför ampullen, så risken är väl att det försämras mer och mer från det att man fört över det i reservoaren.
  Dotterns bs kan också variera… och även om vi också försökt med samma kvällsmat så varierade bs ändå. Även om hon haft ungefär samma bs innan måltid, fick samma bolusdos och åt lika mycket… så kunde ändå blodsockret variera väldigt när vi kollade det igen 1½-2 timmar senare. Minns speciellt två kvällar då hon hade 5,1 resp 5,3. Två timmar senare hade hon 8,9 resp 15,7. Då är det bara att kolla ketoner och fylla på med lite extra. Dotterns blodsocker svänger upp och ner och det varierar väldigt beroende på hur mycket hon rört sig under dagen till exempel.
  I mellandagarna ska vi koppla en sensor och hoppas att det ska hjälpa oss så att hon får ett bättre HbA1c. Dottern fick diabetes när hon var 2 år 8 mån och de första 10 mån använde vi penna. Pump har hon haft i 15 mån. Hon är idag 4 år 9 mån.

  Mvh Åsa, mamma till tre barn, varav två har diabetes typ 1.

  1. Jag har förstått att det är ganska vanligt att bs svänger ganska mycket när de är små, men vi upplevde ändå att vi fått någorlunda ordning innan med penna, men nu är det lite upp och ner. Det är lustigt att samma mat kan spela ut sig så olika i bs. Här är det väldigt stor skillnad om han har rört sig eller inte på eftermiddagen, men då vet vi att vi kan dra ner lite på insulin. Däremot verkar han gå ner väldigt fram på små timmarna så vi får nog justera lite där.
   Vad bra att ni skall få testa en sensor. Vi får hoppas att den ger er lite bra lösningar. Hur gammal är ditt andra barn med diabetes?

   1. Hej igen…

    Ja, det känns ”spännande” att få testa sensor. Hoppas nu bara att den hjälper oss såsom vi önskar.

    Det är tonåringen i familjen som har diabetes också. Han är 17½ år och han har haft diabetes i fem år. Yngsta dottern, 2 år, har inte diabetes.

    Tack för en trevlig blogg!

    Mvh Åsa

Kommentarer inaktiverade.