Dextrosol på natten

Kom att tänka på ett samtal jag hade förra helgen. Ni får gärna komma med åsikter om ni gör på annat sätt eller har en helt annan tanke

När vi var på läger hade jag ett samtal med en annan diabetsmamma och vi pratade om dextrosol på natten. De hade tänket att dextrosol inte fungerade på natten utan att barnen behöver något att äta också för att hålla blodsockret över 4 hela vägen fram till morgonen.  Vi har en annan tanke och det är att dextrosolen bara skall höja upp  honom till över 4 och sedan ligger han ”bra”.
Nu har vi pump och det var skillnad med sprutorna för då låg det långtidsverkande insulinet och jobbade nedåt, medans insulinet i pumpen ligger som en bas för att han skall ligga jämt.
Nattinsulinet från pumpen trycker inte ner hans kurva och om han inte äter på natten så skall det bara jobba för att hålla värdet.
Vet inte om ni hängde med där men jag gissar att de som har diabetsbarn förstår vad jag menar. Vi går oftast upp en extra gång när vi gett insulin för att dubbelkolla, men det brukar fungera för oss och då slipper vi det där momentet att gå ner och göra smörgås. Fördelen är allt vi slipper rekylen som ofta blir om man ger mat på natten och den rekylen brukar spöka till förmiddagen för oss.

 

2 reaktioner på ”Dextrosol på natten

  1. Hej!
    Vi gör som er om jag förstått rätt :-D Blir Sigge låg på natten får han bara dextro och så kollar vi igen om 1-2 timmar. Ligger han däremot lågt då också så fyller vi på med ngt att äta men inte en hel smörgås. Tror Dr. Frida sa ngt i stil med att efter för många känningar så kan sockerreserven i levern bli mindre/ta slut och då kan även nästa känning bli värre och ev. kramp men får de ngt att äta så fylls reserven på igen.

    Sen gör vi även så att han får ngt att äta om han hinner bli låg innan kvällsmatsinsulindosen hunnit ”gå ur”, alltså att han blir låg relativt fort efter kvällsmat. Det händer tyvärr ibland. Eller har det varit en dag med mkt mer aktivitet än vanligt brukar vi också fylla på med ngt litet mer än dextro. Lite så som vi gör :-)

  2. Du har förstått helt rätt :) Det där med mer aktvitet på kvällen är samma för oss. De kvällar han har fotboll efter skolan brukar bli väldigt låga nätter fördelen är att man hela tiden lär sig så nu är vi bättre på att parera in det.

Kommentarer inaktiverade.