Fartfylld höst

Det var ett tag sedan vi skrev här. Det händer så mycket i vårt liv och då finns inte riktigt tiden att skriva. Det har varit en otroligt prövande tid med diabetesen. Vi har inte lyckats få ner de långsiktiga värdet sedan pumpstart för snart ett år sedan. Detta är otroligt frustrerande, det är jag och Fredrik som mår sämst av att inte få ner det. Självklart påverkar det Maximilian också, men det är ju vi som går med misslyckandesstämpeln på oss.
Även om vår diabetes mottagning aldrig skulle säga så, är det precis det vi känner. Jag kikar på hans blodmätares summering av den senaste månaden och den är inte mycket lägre trots att jag tycker vi fått ner nätterna ganska mycket. Vi har återbesök på måndag och det är av hela mitt hjärta jag hoppas att det skall ha gått ner lite.
Jag hade en period för ett litet tag sedan när jag var otroligt ledsen över just detta och kände mig otroligt liten som inte klarar av att hålla hans värden bättre. Att det är svårt för många barn att bli rätt inställda vet jag, men känslan av att misslyckas finns ändå där. Vi har en otrolig rutin på våra vardagar, men helgerna är svårare då träning och kalas med mer brukar spräcka våra tider. Vi är mycket bättre på att räkna kolhydrater idag, men min frustration är ju att om det nu är 60 gram kolhydrater i något så kan jag ju inte ordinera 2 enheter för beroende på om det är massa fibrer, fett rent socker eller liknande så beter sig den där mängden olika, och där får man hoppas att vår känsla stämmer.

Han var på kalas i helgen och fick en godispåse och säger att jag vill äta hela nu med en gång. Vi kommer fram till att vi väger påsen och den vägde 150 gram!!! Så mycket godis tror jag aldrig han ätit. Vi funderar lite rent krasst så skall han ha 5 enheter till detta, men det är alldeles för mycket ändå är det ju rent socker, men kanske lite fett också. Vi börjar med 3 sa jag så får vi putta på sedan. Men efter 1 h  och närmare mellanmålet så låg han på 4,6. Det jag lär mig om och om igen är att det finns ingen manual för hur diabetes fungerar. Det är olika från person till person och från dag till dag, kanske till och med från morgon till kväll.

Vi har flyttat och Fredrik har rest en del plus att det varit mycket på jobbet för oss båda sedan får vi inte mycket sömn och det beror inte bara på diabetesen utan vi har ju även Casper som är förkyld. Han får då problem med svullna halsmandlar med mycket hosta och väcker oss många gånger per natt. Detta gör att vår sömn är hackad var eviga natt, vilket sätter spår i oss. Vi är trötta med alldeles för mycket gnatande på varandra. Vi är medvetna om att vi måste rycka upp oss, men hur lätt är det när man mår som man gör?

Vi försöker att göra det bästa vi kan och hade en mycket mysig första advent med mycket mys vi byggde pepparkakshus vilket barnen fullkomligt älskade, såååå stolta :) Nu är det pyntat och mysigt hemma!

Just det Maximilian har varit enveten med att börja spela Hockey också, det är nu tredje sporten och jag är glad att han tycker det är så roligt med idrott. Det är ju så bra för diabetes med just rörelse så det är bara att tacka för intresset. :) Vi har nu provat två gånger och det går bättre och bättre för honom, men min farhåga att han skulle rasa i bs blev tvärt om. Han blev skyhög… gissar på för lite insulin, men framför allt att han varit lite stressad och nervös vilket kickat honom uppåt.

Återigen det är svårt att beräkna rätt och kunna förutspå höjningar och sänkningar på grund av stress, motion och mat. Tror inte att det finns några föräldrar som är så förberedda som diabetesföräldrar när vi är iväg (även om vi också bommar ibland ;) ) Det är vanlig saft, annan dricka, extra frukt, knäckebröd/vanlig smörgås ifall han rasar för mycket, dextrosol får vi inte glömma. Sedan är det alla andra prylar man måste ha för sporten, samt alla extra diabetesgrejer ifall knappen, pumpen strular..

2 reaktioner på ”Fartfylld höst

  1. Det finns ingen som känner Maximilian och hans diabetes så bra som ni gör, och det finns ingen som skulle göra detta bättre än ni! Stor kram på er.

Kommentarer inaktiverade.