Diabetes

Diabetes (Diabetes Mellitus) är inte en utan flera olika sjukdomar med olika orsaker. Den gemensamma nämnaren är att sockerhalten i blodet är för hög.

  • Vid diabetes typ 1 har kroppens egen produktion av insulin helt eller nästan helt slutat att fungera.
  • Vid diabetes typ 2 kan kroppen fortfarande producera lite insulin, men den mängd som produceras räcker inte för kroppens behov.

De båda diabetestyperna har många gemensamma drag men skiljer sig också åt på viktiga punkter, till exempel hur de behandlas och orsaken till att någon får sjukdomen.

Oavsett diabetestyp är det främsta målet med behandlingen att försöka upprätthålla en så normal blodsockernivå som möjligt.

Diabetes är en av de stora folksjukdomarna. I Sverige räknar man med att det finns minst 350 000 människor med diabetes.

Maximilian

Maximilian har diabetes 1 och tillhör den grupp där hans insulinproduktion är helt slut. Han är beroende av 6 sprutor som vi tar fem gånger per dag. Maximilian kan inte äta en frukt eller bara ta en smörgås när han är hungrig längre utan allt är nogrannt avvägt med insulin och han har ett schema som vi följer varje dag. Hans blodvärde kollar vi ungefär 10 gånger per dag och ofta även på natten.

Ligger hans blodvärde okej på kvällen när vi går och lägger oss går vi inte upp på natten men om det varit en dag med både högt och lågt värde brukar (vi) läs Fredrik ställa klockan och gå upp minst en gång.

Maximilian har hittills bara klagat en gång på att han fått diabetes. Han kom ut till mig i köket och sa ”mamma den där diabetesen hade jag kunnat vara utan”. Han är otroligt stark och klagar inte utan frågar bara ”kan jag äta det där, eller får jag äta mer osv..”

Det har varit en omställning för mig och Fredrik och det är en ny oro som växt fram. Jag kan ofta vakna mitt i natten och oroa mig för att han är låg eller att han skall hamn i koma tillstånd.

edit: Månaderna har gått och nu är det fem månader sedan Maximilian fick diabetes och oron är lite mindre. Vi har mer och mer kommit in i en vardagslunk. Vi börjar förstå mer och mer att räkna på målet som kommer och hur många kolhydrater de består av och hur mycket insulin han behöver för att klara maten och hamna kvar på ett bra värde. Vi har även börjat förstå hur olika mat påverkar hans blodvärde. Vilket gör att vi kan hålla blodvärde kurvan så stabil som möjligt. Detta är ju det stora målet för en diabetiker, att slippa de höga topparna och djupa dalarna.

Maximilian efterfrågar fortfarande något som gör att han kan ha diabetes, men slippa ta sprutor och att alla dessa blodsocker prov. 🙂 

Ge en gåva till barndiabetesfonden så kommer barn i framtiden slippa behandla diabetes, de kommer att bli botade!!

Lämna ett svar